Het restaurant De Librije is dinsdag tijdens de Restaurant Awards 2017 verkozen tot het beste restaurant van Nederland. Het driesterrenrestaurant uit Zwolle wint de prijs voor de derde keer op rij. "Een mooie waardering", stellen eigenaren van het restaurant Thérèse en Jonnie Boer.

De winnaars van de prijzen worden bepaald aan de hand van stemmen die worden gegeven door vijfhonderd chefs en restauranteigenaars. In uiteenlopende categorieën bepalen zij vervolgens hun favoriete winnaars.

Restaurant Niven won voor de derde keer de prijs voor beste groenterestaurant. Restaurant CEO Baas van het Vlees uit Rotterdam kreeg de award voor het beste vleesrestaurant en De Kromme Watergang uit Hoofdplaat ging ervandoor met de prijs voor beste visrestaurant.

Waar voorgaande jaren veelal restaurants met een Michelinster werden beloond, zijn er dit jaar meer winnaars zonder een ster. De meeste winnende restaurants bevinden zich in de Randstad, drie in Rotterdam en drie in Amsterdam.

Prijzen

Andere prijzen die werden uitgereikt waren Beste Wijn Restaurant (Da Vinci uit Maasbracht), Beste Fromager (Fred uit Rotterdam), Beste Italiaanse Restaurant (Toscanini uit Amsterdam), Beste Aziatische Restaurant (Asian Glories uit Rotterdam), Meest Romantische Restaurant (Vinkeles uit Amsterdam), Beste Biologische Restaurant (De Kas uit Amsterdam) en Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant (De Loohoeve uit Schoonloo).

Meliefste uit Wolphaartsdijk ontving de award voor beste nieuwkomer. "Het is een enorme eer. Ik doe het gelukkig niet alleen. Het hele team ook megabedankt", laat eigenaar Thijs Meliefste weten.