Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nieuwe test kan uitwijzen hoe gezond iemand eet

Een nieuwe test, ontwikkeld door Britse wetenschappers, kan uitwijzen hoe gezond of ongezond het voedingspatroon is van iemand.
Door NU.nl

Het gaat om een urinetest, die biologische markers analyseert die zijn ontstaan na de afbraak van voedingsmiddelen. Het onderzoek werd gepubliceerd in the Lancet of Diabetes en Endocrinology.

Dit kan van nut zijn voor mensen die hun voedingsinname willen bijhouden of voor artsen die inzage willen in het eetpatroon van hun patiënten.

Vaak wordt deze informatie nu zelf door patiënten bijgehouden en doorgegeven, maar uit onderzoek blijkt dat zij in 60 procent van de gevallen de hoeveelheid fruit en groente overschatten en ongezonde snacks vaak niet melden.

Vier diëten

Voor het ontwikkelen van de test hebben negentien vrijwilligers vier verschillende diëten 72 uur lang gevolgd. De onderzoekers filterden vervolgens metabolieten uit hun urine, die ontstaan wanneer voedsel wordt afgebroken in het lichaam.

Deze fungeren als indicatoren van rood vlees, kip, vis, fruit en groente en geven de hoeveelheid proteïne, vet, vezels en suiker aan die is gegeten. Hier zitten ook metabolieten bij die specifiek kunnen aangeven welke producten zijn genuttigd, zoals citrusvruchten en bladgroenten.

Uit deze informatie stelden de onderzoekers een 'profiel' samen van een gezond en gebalanceerd dieet. Dit werd vergeleken met het profiel dat bleek uit de urinetest van de patiënt. De nauwkeurigheid van het samengestelde profiel werd vervolgens getest. Daaruit bleek dat de test accuraat was.

Objectief

"Deze test zou de eerste objectieve indicator kunnen zijn van de kwaliteit van een dieet", zegt Gary Frost, seniorauteur van het onderzoek.

De ontwikkelaars van het Imperial College in Londen hopen dat de test binnen twee jaar beschikbaar zal zijn voor het grote publiek.


Lees meer over:

Afvallen

Aanbevolen artikelen