Biologische wijnen worden over het algemeen beter beoordeeld dan hun 'gewone' tegenhangers. Onderzoekers van de universiteit van Californië vergeleken de recensies van ruim 74.000 verschillende wijnen en concludeerden dat biologisch vaak beter smaakt.

De recensies die werden vergeleken, stonden in drie van de best beoordeelde wijntijdschriften van de wereld. Voor de tijdschriften werken bekende sommeliers en andere wijnkenners.

De onderzoekers vergeleken de recensies van 74.148 wijnen uit Californië, die allen geproduceerd waren tussen 1998 en 2004. De recensenten deden blind smaaktesten. In de studie, gepubliceerd in Journal of Wine Economics werden ruim dertig verschillende wijnsoorten met elkaar vergeleken.

Op een maximale score van 100 punten scoorden biologische wijnen gemiddeld 4,1 punt hoger dan hun niet-biologische tegenhanger.

Pesticiden

De wetenschappers van de Amerikaanse universiteit onderzochten de wijnen niet, maar spraken het vermoeden uit dat doordat er geen pesticiden worden gebruikt bij het produceren van biologische wijnen, de druiven beter op smaak zijn.

In 2012 voerden wetenschappers van de universiteit van Stanford een uitvoerig onderzoek uit. Daarbij lieten ze deelnemers blind biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel beoordelen. Zij concludeerden dat er weinig verschil is in smaakbeleving.