
Eet geen oliebol bij de champagne
Martijn Brander van Wijnexpert.nl raadt aan de oliebollen vóór twaalven soldaat te maken en daarna over te gaan op lichtere spijzen, zoals lichte vis of frisse hapjes. "De zuren in de champagne (en ook cava) gaan niet goed samen met vette happen. Na de oliebollen kun je het beste wat brood eten en water drinken om je smaakpapillen te resetten."
Feike Postma, werkzaam als gastheer in de luxe gastronomie, sluit zich daarbij aan. "Ik zou beginnen met champagne, om daarna over te gaan op wijn. Dat past beter bij de oliebol", vindt Postma. "Na twaalven kan de champagne dan open."
Om het nieuwe jaar in te luiden, wordt de fles vaak open geknald. Maar dat komt de smaak niet ten goede, zegt Brander. "Het geluid moet zuchten. Iemand vergeleek het ontkurken van een champagne met a beautiful woman farting. Een mooie vrouw laat geen harde winden, net zoals een champagne elegant en met finesse ontkurkt moet worden."
Leg je duim in de 'ziel' van de fles
Als je de champagne op de juiste manier ontkurkt, blijft het koolzuur optimaal behouden en verspil je geen drank. "Je moet je rechterhand rond de hals van de fles leggen, waarbij je je duim op de kurk legt. Met je andere hand houd je de fles aan de onderkant vast en leg je je duim in de zogeheten 'ziel', de bodem van de fles. Je draait hiermee de fles langzaam rond, zodat de kurk loskomt. Met je duim houd je de kurk tegen."
De import van champagne groeit al jaren gestaag. Ook cava wint aan populariteit. "Cava lijkt op champagne, omdat beide dranken op dezelfde manier worden geproduceerd", vertelt Brander.
"Cava wordt geproduceerd in Spanje en champagne komt uit Frankrijk." Het Italiaanse prosecco komt makkelijker tot stand en wordt gemaakt in grote stalen tanks. Daardoor is deze drank veel goedkoper.
'Goede champagne biedt een subtiele beleving'
Champagne kan wel acht tot tien jaar rijpen. "Dat levert inderdaad een hogere prijs op, maar ook smaakdimensies die je bij de goedkopere varianten niet tegenkomt", weet Brander. "Je proeft dan bijvoorbeeld toast en noten. Ook de bubbel is fijner en eleganter. Zoals Dom Pérignon zei toen hij zijn eerste champagne maakte: 'Ik proef de sterren!' Een goede champagne biedt een subtiele beleving."
Brander raadt mensen met een kleiner budget cava aan. "Cava wordt op dezelfde manier geproduceerd als champagne en de kwaliteit is uitstekend. De smaak is vaak iets frisser en fruitiger." Postma vindt ook het Duitse sekt een goede vervanger. "Die zie je steeds vaker op de Nederlandse wijnkaart. De horeca wordt steeds verliefder op Duitse wijnen." Sekt is qua smaak wat frisser en strakker. "Bovendien is sekt goedkoper dan champagne."
Maar voor zowel cava als champagne geldt: probeer de onderkant, dus de goedkoopste varianten, te mijden. "Als je budget het toelaat, zou ik zeker een duurdere variant kopen", zegt Brander. "Een tip: koop een 'grower champagne', een champagne die afkomstig is van een kleinere wijnboer. Die champagne is vaak net zo goed als die van de grote namen Moët en Krug, maar veel beter geprijsd. Vaak weten wijnspeciaalzaken welke je moet hebben."
"Ook als je geen wijnkenner bent, adviseer ik je te investeren in een goede champagne of cava. Zo leer je kwaliteit herkennen en maak je van het ontkurken een extra geluksmoment."
Drink de rest op 1 januari of maak er spoom van
Op 1 januari volgt voor velen vaak de onvermijdelijke kater. Maar ook daar kun je maatregelen tegen treffen. "Een goede bodem is belangrijk. En water tussendoor kan ook veel leed voorkomen. Ook raad ik aan voor het slapengaan een halve liter water te drinken. En als je tussendoor op andere alcoholsoorten overstapt, kun je beter omhooggaan in het alcoholpercentage dan omlaag."
De kans is klein, maar misschien kun je de overgebleven drank de volgende dag nog drinken. "Sluit de fles wel goed af met een champagnedop", luidt het advies van Postma. "Je kunt champagne overigens ook goed gebruiken in een sabayon of een spoom."