Bij een onderzoek naar airfryers door de Consumentenbond blijken elf van de 22 exemplaren lager dan een zes te scoren. Twee modellen van Princess zijn afraders omdat ze te risicovol zijn in het gebruik.

De Consumentenbond beoordeelde het bakresultaat bij gewone diepvriesfriet, ovenfriet en kroketten. Ook het energieverbruik, gebruiksgemak en de oppervlaktetemperaturen telden mee voor het testoordeel.

Beste uit de test is de Philips Avance HD9240 Airfryer XL en Beste Koop de Tristar FR-6990 Crispy fryer. Bij de Princess Aerofryer XXL werkte in de test de temperatuursensor niet goed waardoor de binnenkant oververhit raakte en het elektrische circuit doorbrandde. Bij de Princess Aerofryer XL werd de lade veel te heet, bijna 100 graden. Deze airfryers kregen daardoor een zware onvoldoende: de XXL een 1,8 en de XL een 2,2.

Veiligheidseisen

De Consumentenbond vergeleek ook de speciale airfryerfrieten van Aviko met de ovenfriet van Aviko. De airfryer frieten blijken ruim drie keer zoveel zout te bevatten als de ovenfrites. Een panel van 45 consumenten proefde beide soorten, maar vond de airfryerfrieten niet beter dan de ovenfriet. Consumenten betalen wel 50 eurocent meer voor de airfryervariant.

Een woordvoerder van Princess stelt in een reactie dat alle producten van het bedrijf voldoen aan alle veiligheidseisen. Het bedrijf zegt in overleg te zijn met de Consumentenbond over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens de zegsman kwam een van de airfryers van Princess, die nu als slechtste uit de test komt bij de Consumentenbond, in een eerder onderzoek bij Radar als beste uit de test.