Nederland heeft er een nieuw tweesterrenrestaurant bij. Restaurant Tribeca in Heeze heeft maandag in het DeLaMar in Amsterdam twee Michelinsterren mogen ontvangen.

De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behouden hun drie sterren, geen ander restaurant heeft er een derde ster bij gekregen.

Tribeca zit in het pand waar voormalig Boreas in zat, het restaurant dat ook altijd al twee sterren had. Volgens Michelin heeft chef-kok Jan Sobecki het niveau weten vast te houden van de vorige eigenaars. "Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving."

Totaal

In totaal werden er 106 sterren uitgereikt: één minder dan in 2015. Vijf restaurants ontvingen maandag hun eerste ster: restaurant Bolenius, restaurant MOS en restaurant RIJKS in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heerlen en Noble in Den Bosch.

Nederlandse sterrenrestaurants

Vervallen sterren

In 2015 kwamen er geen sterren te vervallen, volgens Michelin een unicum voor Europa destijds, maar dit jaar vervallen er in totaal zeven sterren. Vier restaurants verloren hun sterren omdat het restaurant de deuren sloot, maar ook twee andere restaurants raakten hun sterren kwijt: La Rive in Amsterdam en Seinpost in Scheveningen. Ook Le Restaurant in Amsterdam staat niet langer in de gids; volgens een woordvoerder van het restaurant is dat vanwege de geplande verhuizing.

Voorafgaand aan de presentatie van de nieuwste Michelingids Nederland hielden de restaurateurs een minuut stilte voor Joop Braakhekke, die vorige week overleed. Daarna volgde een staande ovatie.

Restaurant Neercanne in Maastricht werd tijdens de uitreiking geëerd. Het restaurant staat sinds 1957 in de Michelingids en heeft al zestig jaar een ster. Ook dit jaar heeft het restaurant weer een ster mogen ontvangen.

Drie sterren

Koninklijk Horeca Nederland zei eerder tegen Misset Horeca geen derde restaurant te verwachten met drie sterren. "En als Bord'eau (in Amsterdam, red.) hem zou krijgen, is dat de eerste chef die geen eigen ondernemer is."

De chefkok van restaurant Ciel Bleu (Amsterdam) sprak in mei 2016 de wens uit een derde ster te krijgen voor zijn restaurant en de keuken. Om kans te maken op de derde ster werden er een aantal dingen veranderd: zo werd het pand verbouwd en de kaart kleiner.