Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016, een wedstrijd van horecavakblad Entree.

In totaal werden er elf zware en zeventien lichte bieren getest. De jury bestond uit Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Derek Walsh (Bier+), culinair journalist Puck Kerkhoven, bierblogger en biersommelier in opleiding Yvonne van Houtum, bierkeurmeester Piet Tuinema en kwaliteitsconsultant Maurice de Boer.

Het panel werd verdeeld per categorie. In de eerste proefronde selecteerden beide panels vier bieren. In de tweede ronde koos het complete panel de nummers een tot drie in de categorieën licht en zwaar.

Goed doordrinkbaar

Thibo Baccarne van De Drie Koningen: "Je ziet tegenwoordig veel interpretaties van de saison, steeds voller en zoeter. Wij wilden terug naar de oorsprong: de Belgische saison, droog met een licht zuurtje, dus goed doordrinkbaar."

In de categorie licht werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen tweede. De derde plek was voor Papa’s Beer van Papa’s Beach House in Hoofddorp.

In de categorie zwaar werd The Big Fat Double 5 IPA van BeerTemple in Amsterdam twee. Dit bier is gebrouwen bij Uiltje Brewing Company in Haarlem. De derde plek was voor Bald Eagle van Craft Draft in Amsterdam.