De Amerikaanse bakkerij- en koffieketen Dunkin' Donuts opent in 2017 een vestiging in Nederland. In de komende vijf jaar wil het bedrijf nog eens vijfentwintig Nederlandse filialen openen.

De eerste franchiseovereenkomst is gesloten met het Amsterdamse Amba Daoud, laat Dunkin' Donuts dinsdag weten. Amba Daoud is ook licentiehouder van onder andere Ice Bakery en Duo Penotti Amsterdam.

Dunkin' Donuts is blij met de uitbreiding. "De consumptie van koffie in Nederland is per hoofd van de bevolking het hoogste ter wereld. Daarom voelen we dat er een sterke groeikans is voor ons, gezien ons groter assortiment van bakkerijproducten en aan koffie gerelateerde dranken", zegt topman Bill Mitchell.

Dunkin’ Donuts heeft momenteel meer dan 12.000 restaurants in 45 landen. In Europa is het bedrijf op 240 locaties actief.

Eind jaren negentig

Eind jaren negentig was het bedrijf al eerder aanwezig op de Nederlandse markt. In 2000 sloten alle vijf Nederlandse zaken echter hun deuren.

Het bedrijf kon toen geen financierder vinden die wilde investeren in groei van de formule. Die groei was noodzakelijk om de vaste kosten te kunnen dekken, zei ex-licentiehouder Marcell Ham destijds tegen Misset Horeca.