De uitvinder van de Big Mac is op 98-jarige leeftijd overleden in het Amerikaanse Fox Chapel. Jim Delligatti introduceerde de beroemde hamburger in 1967.

De Amerikaan overleed maandag in zijn huis in het bijzijn van zijn familie, zo laat McDonald's woensdag weten. 

Delligatti was sinds het midden van de jaren vijftig filiaalhouder voor de hamburgerketen in en rond de Amerikaanse staat Pittsburgh. In de jaren zestig speelde hij met het idee om zijn klanten naast de reguliere hamburgers met frietjes iets groters aan te bieden en kwam op de proppen met de dubbele hamburger met sla en saus.

Hij testte de Big Mac in 1967 eerst in zijn eigen restaurant in Uniontown, waar hij in 1918 werd geboren. Ray Kroc, de oprichter en topman van McDonald's, vond de Big Mac zo'n verrijking dat hij een jaar later al besloot de creatie overal in de Verenigde Staten op de kaart te zetten. De hamburger groeide in de daaropvolgende decennia uit tot het internationale uithangbord van McDonald’s.

Kleinzoon Delligatti vertelt over ontstaan Big Mac
Kleinzoon Delligatti vertelt over ontstaan Big Mac

Gloeilamp

Delligatti heeft toegegeven dat zijn uitvinding was gebaseerd op dubbele hamburgers van andere restaurants. "Het was niet als de ontdekking van de gloeilamp", zei hij in 1993 tegen de Los Angeles Times. "De lamp was er al. Ik heb hem alleen aangesloten op het stopcontact."

De restauranthouder was ook de uitvinder van de Egg McMuffin, waarmee hij de aanzet gaf voor het ontbijtmenu.

Delligatti's beide zonen werden later ook filiaalhouders van McDonald's, net als twee van zijn kleinkinderen. In het westen van Pennsylvania beheert de familie in totaal 21 McDonald’s-restaurants. In 2007 opende de familie een Big Mac-museum in de buurt van Pittsburgh.