Multinationals als Unilever, Kellogg's, Colgate-Palmolive, Reckitt Benckiser en Nestlé bieden klanten producten aan met palmolie die volgens Amnesty door kinderen worden geproduceerd onder gevaarlijke omstandigheden. 

De mensenrechtenorganisatie publiceerde woensdag een rapport van 110 pagina's over de palmolieproductie. Uit het rapport blijkt dat de genoemde multinationals gebruikmaken van palmolie die wordt geproduceerd door het bedrijf Wilmar, uit Singapore. 

Wilmar zet volgens Amnesty kinderen in voor zware arbeid in Indonesische raffinaderijen. Sommige kinderen die door Wilmar aan het werk worden gezet, zijn niet ouder dan acht jaar. 

Amnesty roept de multinationals op consumenten te vertellen of de palmolie in producten als Magnum-ijs, Ariel-wasmiddel, Knorr-soep en Pantene-shampoo is vervaardigd met kinderarbeid.

'Duurzaam'

Volgens Amnesty claimen de bedrijven 'duurzame palmolie' te gebruiken en bedriegen ze daarmee de consument. "Er is niets duurzaams aan palmolie die wordt geproduceerd door kinderen en via dwangarbeid. Er gaat iets mis als negen bedrijven met een totale omzet van 260 miljard pond in 2015 niets kunnen doen aan de verschrikkelijke behandeling van palmolie-arbeiders die een schijntje verdienen."

Zeven van de negen door Amnesty benaderde bedrijven erkenden desgevraagd palmolie van Wilmar te gebruiken, maar slechts twee bedrijven - Kellogg's en Reckitt Benchkiser - maakten details openbaar met betrekking tot de producten die uit de misstanden voortvloeien.

Wilmar stelt op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en stappen te nemen om tekortkomingen op te lossen.

Maatregelen

Unilever laat in een reactie weten dat meer moet worden gedaan om "deze zeer zorgwekkende maatschappelijke problemen" aan te pakken. "We hebben op dit gebied al stappen gezet en zijn vastbesloten in de aanpak van deze uitdaging een leidende rol te spelen," stelt het bedrijf.

Unilever zegt in contact te zullen treden met partnerbedrijven in de palmolie-industrie om de klachten te onderzoeken en eventueel maatregelen te nemen. 

Nestlé zegt dat het intensief samenwerkte met Amnesty International bij de totstandkoming van het rapport en dat "geen plaats" is in het bedrijf voor de praktijken die het rapport beschrijft. Volgens het bedrijf is 10 procent van de palmolie in Nestlé-producten afkomstig van de omstreden producent Wilmar.  

Ook Nestlé laat weten de beschuldigingen aan het adres van Wilmar te onderzoeken en zegt de samenwerking op te schorten als inderdaad blijkt dat de voorschriften worden geschonden.