Supermarkten hebben hun belofte om industrievarkens uit de vleesschapen te verbannen massaal gebroken. In het afgelopen kwartaal werd volop gestunt met dit 'verbannen vlees', meldt Wakker Dier woensdag.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie was in het derde kwartaal van dit jaar 43 procent van de folderaanbiedingen voor varkensvlees een industrievarken. Dat zijn varkens die hun leven lang binnen zitten in een kaal hok.

Wakker Dier wijst erop dat varkenshaas met een ster moeilijk te krijgen is, omdat één varken maar twee varkenshaasjes oplevert.

Alle supermarkten beloofden in 2013 het gangbare varkensvlees te vervangen door 'het varken van morgen': varkensvlees met 1 Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Toch staat er nog heel vaak varkensvlees zonder keurmerk in de folders.

Supermarkt Jumbo laat desgevraagd aan NU.nl weten zich niet te kunnen herkennen in het door Wakker Dier geschetste beeld. "95% van ons varkensvlees heeft 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Daarnaast hebben wij als doel om in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming."

Kip

Een week geleden meldde Wakker Dier dat supermarkten dit jaar 25 procent meer kip met een welzijnskeurmerk aanbieden dan vorig jaar. Het percentage sterkippen wordt geschat op 27 procent. Het aandeel plofkip daalde van 63 naar 16 procent.