Het Sint Pannekoek-feest groeit de laatste jaren steeds meer in omvang en populariteit. Toch moet de traditie, waarbij mensen op 29 november een pannenkoek op hun hoofd leggen voor het goede doel, in de eerste plaats een ludieke gebeurtenis blijven.

De organisatie van Sint Pannekoek zegt tegen NU.nl zich bewust buiten politieke en religieuze discussies te houden. "Er moet geen aanstoot genomen worden aan dingen. Dingen waar mensen zich aan kunnen storen", legt Jan van Keulen van Sint Pannekoek Rotterdam uit.

Het evenement werd in 1986 voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen opgetekend door Jan Kruis. Catootje, één van de personages uit de strip, heeft zin in pannenkoeken. Volgens de opa is het een Rotterdamse traditie om op 29 november het gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd en roept: "Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!"

Het evenement is de laatste jaren in populariteit gegroeid. In het begin vierden vooral studentenverenigingen en kerken Sint Pannekoek voor het goede doel. Tegenwoordig zijn er verschillende restaurants en locaties die dinsdag pannenkoeken bakken. De ingrediënten worden gesponsord. Bezoekers mogen zelf bepalen wat ze betalen voor hun pannenkoek. "Sommige mensen vinden het zo leuk dat ze 50 of 60 euro achterlaten, anderen dragen 1 of 2 euro bij."

De opbrengsten gaan onder andere naar de Lepra Stichting, Stichting Jarige Job en het Stripmuseum in Groningen. De organisatie verwacht dit jaar op de locatie in Rotterdam tussen de 2.000 en 2.500 euro op te halen.

Dit jaar worden voor het eerst ook kaarten en postzegels verkocht van de traditie. Dinsdagochtend waren al vierhonderd postzegels en honderd kaarten verkocht.

Voedselverspilling

Van Keulen kan de gedachte van mensen begrijpen dat de traditie een vorm van voedselverspilling is. "Maar heel veel mensen doen er een servetje tussen zodat ze de pannenkoek alsnog kunnen eten. En mannen die kaal zijn, hebben er helemaal geen problemen mee."

Buiten het eten van de pannenkoeken, worden ook andere acties georganiseerd om geld op te halen voor het goede doel. In Rotterdam wordt een bingo gehouden en in Groningen verkopen dames gehaakte pannenkoeken.

"Het grappige is dat er niet echt een leeftijd aan verbonden zit. Nog steeds zien we veel studenten die het vieren, die zijn natuurlijk altijd wel in voor maffe feestjes", aldus Van Keulen.