In tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken suggereren, beleven oudere mensen smaken niet minder intens dan jongeren. Wel zijn er verschillen in waardering van smaak.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).  

In haar proefschrift ging Hoogeveen na welke processen ten grondslag liggen aan de waardering van smaak door jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Ze keek zowel naar de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten als bij het proeven ervan.

In de hersengebieden die smaakinformatie van de smaakpapillen in de mond ontvangen was geen verschil te zien in activiteit tussen jongeren en ouderen.

Waardering van smaken

Wel bleken er verschillen in waardering van smaak te zijn tussen jong en oud. Ouderen vonden zoete en zoute smaken lekkerder dan jongeren. Bij zure of bittere smaken was er geen verschil. Volgens Hoogeveen blijkt hieruit dat waardering van smaak van meer factoren afhankelijk is dan smaaksensatie alleen.

Ze keek daarom naar de activiteit in hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie en constateerde dat ouderen op die gebieden meer activiteit laten zien tijdens het proeven van verschillende smaken dan jongeren.

Het effect van leeftijd op de waardering van smaken is volgens Hoogeveen het gevolg van veranderingen in de complexe interactie tussen smaaksensatie, emoties en informatie die in het geheugen is opgeslagen.