Lang niet al het volkoren-knäckebröd is daadwerkelijk gemaakt van volkorenmeel. De consumentenbond vond in zes van de tien onderzochte soorten een groot deel witte bloem terug in de crackers.

De Consumentenbond onderzocht tien soorten knäckebröd op de structuur, ingrediënten en smaak. De fabrikanten verantwoordelijk voor de crackers is door de Consumentenbond verzocht om de samenstelling te wijzigen, of de verpakking aan te passen,

Het knäckebröd van de Albert Heijn, Aldi, Bolletje, Jumbo, Lidl en Plus blijkt niet geheel uit volkorenmeel te bestaan. Bij brood is de term 'volkoren' alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, voor andere bakkerijproducten geldt die regel niet. Dan moet een product voor minstens 50 procent uit volkorenmeel bestaan.

Beste koop

De crackers van het merk Fjord, te koop bij onder andere Jumbo, Plus, Dirk en Coop, wordt door de Consumentenbond als beste koop en als beste uit de test bestempeld. 

Vier jaar geleden onderzocht de Consumentenbond verschillende volkorenproducten als beschuit, ontbijtkoek en crackers. Ook toen bleek dat de producten niet geheel uit volkorenmeel bestonden.