Van de online aankopen is de categorie levensmiddelen het snelst gegroeid. Vergeleken met 2012 zijn deze aankopen meer dan verdubbeld. Eén op de vijf ondervraagde Nederlanders geeft aan levensmiddelen online te hebben gekocht.

Ook medicijnen worden vaker op internet aangeschaft, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceert.

Bijna een op de tien Nederlanders heeft weleens online geneesmiddelen gekocht. In 2012 was dit slechts twee op de honderd.

Ook in alle andere aankoopcategorieën zijn stijgingen zichtbaar. Reizen en accomodaties zijn dit jaar door meer dan 40 procent van de consumenten online geboekt, een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van 2012. Ook kleding en sportartikelen worden vaker via het internet gekocht.

65-plussers

In totaal is het aantal online aankopen voor privé-doeleinden de afgelopen vier jaar met 9 procent toegenomen. Opvallend is dat 65-plussers steeds vaker online winkelen. Sinds 2012 is het aantal consumenten binnen deze doelgroep met 46 procent gestegen.   

Uit het onderzoek blijkt ook dat de consumenten goed onderzoek doen voordat zij overgaan tot een aankoop. Bijna de helft geeft aan (bijna) altijd op zoek te gaan naar informatie over aanbieders. 35 procent laat weten recensies en/of product- of prijsvergelijkingswebsites of -apps te lezen voor hun mogelijke aankoop.