In Groot-Brittannië drinken tieners jaarlijks genoeg suikerhoudende drank om een ligbad mee te vullen. Dat stelt de stichting Cancer Research UK.

De stichting keek naar gegevens uit de nationale dieet-enquête over 2015. Daaruit blijkt dat kinderen van iedere leeftijd te veel suikerdrankjes consumeren. Een blikje cola bevat volgens de onderzoekers zo'n 35 gram suiker.

Kinderen die nog niet naar school gaan drinken jaarlijks zeventig glazen met suikerhoudende drank. In de leeftijd tot 10 jaar worden jaarlijks 110 blikjes geconsumeerd, tieners consumeren gemiddeld 234 glazen. Dat staat gelijk aan respectievelijk een half en een vol bad gevuld met cola.

De suikerhoudende drankjes vormen het grootste aandeel in de suikerconsumptie van kinderen. Te veel suiker kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen. Bijna een derde van de kinderen tussen twee en vijftien jaar in Groot-Brittannië is een beetje of veel te zwaar.

In augustus werd in Groot-Brittannië een suikertaks ingevoerd. Door deze taks gaan frisdrankproducenten een toeslag betalen voor toegevoegde suikers.