Restaurant De Librije in Zwolle is volgens gebruikers van restaurantsite Iens het beste restaurant van Nederland. Het restaurant van Jonnie en Therese Boer voert de lijst van duizend restaurants aan.

Een jaar geleden stond het restaurant, dat drie Michelin sterren heeft, nog op de derde plaats. Toen won restaurant Boreas in Heeze. Boreas sloot in juli de deuren en is niet meer te vinden in de top 1000.

De Librije leidt de lijst met een 9,6 als gemiddeld cijfer. Op twee staat dit jaar restaurant Château Neercanne in Maastricht (een 9,3), op drie Vinkeles in Amsterdam (een 9,3).

Gastheer Stefan de Wilde van De Librije vindt ondanks zijn werk in het sterrenrestaurant ook een fastfood maaltijd wel eens lekker. "Stiekem geniet ik daar wel eens van, ja. Je moet ook van de normale dingen kunnen blijven genieten." 

Ook voor chefkok Maik Kuijpers draait het niet altijd alleen om culinaire hoogstanden. "Wij genieten altijd van uiteten gaan. Iedereen werkt er hard voor. Uiteten gaan is onze passie." 

Ook sterrenchefs van 'De Librije' genieten van fastfood op zijn tijd
Ook sterrenchefs van 'De Librije' genieten van fastfood op zijn tijd

Zorgen

Maandagochtend opende De Telegraaf met zorgen van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) over de restaurantsite. Gebruikers kunnen recensies op de site zetten van hun avond en moeten op drie verschillende onderdelen een cijfer geven; het eten, de service en het decor.

Gebruikers zoeken op een stad of een keuken en vinden aan de hand daarvan de restaurants met de beste recensies. KHN vindt het zorgwekkend dat deze volgorde tegenwoordig mede wordt bepaald door of een restaurant de reserveringen via Iens laat doen.