Overheden moeten kinderen beter beschermen tegen internetreclame voor ongezond voedsel. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag.

Bedrijven kunnen zich door data-analyse goed richten op kinderen, een groep die gevoelig is voor beïnvloeding. Dat stelt de WHO, meldt MedicalXpress.

De organisatie van de Verenigde Naties roept overheden op om meer te doen, bijvoorbeeld een wettelijke limiet van 16 jaar voor doelgroepen waaraan ongezonde voeding wordt vermarkt. Huidige regelgeving is vaak beperkt tot niet-digitale reclame-uitingen.

Verenigde Staten

"Er komen steeds complexere advertentiesystemen, waarmee marketeers veel specifiekere groepen kunnen bereiken dan voorheen", aldus de WHO in een rapport. Deze marketeers proberen kinderen te verleiden met "emotionele, vermakelijke uitingen en verleiden hen om dit te delen met vrienden".

In de Verenigde Staten bestaat al wel beperkende wetgeving. Daar stelt een wet paal en perk aan de hoeveelheid gegevens die bedrijven over jonge internetgebruikers mogen verzamelen, en is "behavioural targeting" gericht op kinderen onder de 13 verboden.