Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nederlanders eten weer minder vlees

Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. 
Door ANP

Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Ruwweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde.

Klimaatverandering 

Hoewel de actiegroep blij is met de afname, gaat het toch niet snel genoeg. ''We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie'', stelt Wakker Dier. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens de organisatie minder vlees gegeten moeten worden.

''Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt'', aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie kiest de consument steeds vaker voor biologisch vlees. Ook het diervriendelijker 'Beter Leven' vlees zit sterk in de lift.


Lees meer over:

VleesEten & Drinken

Aanbevolen artikelen