Alcoholhoudende dranken zijn te goedkoop. Hogere prijzen kunnen misbruik terugdringen, zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

STAP trekt die conclusie uit zes wetenschappelijke studies naar het verband tussen de prijs van alcohol en de schade die consumptie ervan veroorzaakt. Vooral bij jongeren en zware drinkers zou dit verband sterk zijn.

"Op basis van deze conclusies pleit STAP voor het invoeren van een minimumprijs voor alcohol in Nederland", aldus de organisatie op haar website

Volgens STAP is vooral bier veel te goedkoop. De goedkoopste pilssoorten komen uit onder de 70 cent per liter. A-merkpilseners zijn ruim twee keer zo duur, maar gaan vaak in de aanbieding.

Schotland

In Schotland werd in 2012 een bodemprijs voor alcohol goedgekeurd. Door tegenwerking van de drankindustrie wordt dit jaar pas besloten of deze maatregel wordt ingevoerd.

Volgens de Schotse overheid is er "sterk internationaal bewijs dat het terugdringen van de prijs bijdraagt aan de consumptie van alcohol en aanverwante gevolgen". Ook Ierland overweegt momenteel een minimumprijs voor alcohol.

Kamer

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn geen voorstander van het voorstel van STAP, laten ze weten aan BNR. "De VVD heeft zich nog nooit bemoeid met prijzen in de winkel, dus wij zijn hier geen voorstander van", aldus Tweede-Kamerlid Erik Ziengs.

Ook voor de PvdA is een bodemprijs niet aan de orde. Wel roept Kamerlid Marith Volp supermarkten op niet te stunten met alcohol. Ziengs wijst winkeliers eveneens op hun verantwoordelijkheid, waarbij hij wijst op 'Happy Hours', waarbij drank in horecagelegenheden tijdelijk goedkoper is.