In 2016 lagen er bijna vierduizend vleesproducten in de winkel met één of meerdere Beter Leven-sterren, het keurmerk van de Dierenbescherming. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De uitgaven aan producten met Beter Leven-stempel, een sterrensysteem dat de diervriendelijkheid aangeeft, zijn dan ook gestegen, meldt de Dierenbescherming. De omzet was in de eerste helft van dit jaar 40 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal dieren dat onder het Beter Leven-systeem wordt gehouden stijgt dit jaar naar 26 miljoen (ruim twintig miljoen in 2015). "De grootste stijging zie je bij de varkens met één ster", zegt directeur Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming.

Honderd miljoen

Het keurmerk werd in 2007 geïntroduceerd. Producten kunnen tot drie sterren krijgen, afhankelijk van de omstandigheden voor de dieren. Zo duidt kippenvlees met twee sterren erop dat de hennen een grote uitloopruimte hebben. Drie sterren bij runderen betekent dat de dieren bijna de helft van het jaar in de wei staan.

De Dierenbescherming verwacht dat de sector blijft groeien. Verdaasdonk: "Ik verwacht dat we in 2017 de grens van honderd miljoen dieren zullen bereiken."