'App voor voedingsadvies is niet bedoeld als vervanging van de Vinkjes'

Het Voedingscentrum zegt dat de app die begin 2017 wordt gelanceerd om consumenten persoonlijk voedingsadvies te geven geen vervanging is voor de Vinkjes. Minister Edith Schippers (volksgezondheid) maakte deze week bekend het keurmerk af te schaffen.

De beslissing kwam nadat de Consumentenbond begin dit jaar op basis van eigen onderzoek stelde dat de Vinkjes verwarrend waren voor consumenten. In Trouw laat de Consumentenbond donderdag weten dat zij de app, waarin consumenten direct productinformatie kunnen opvragen, een slecht alternatief vinden.

"Wij willen dat consumenten in één oogopslag alle informatie op de verpakking kunnen zien", stelt Sandra de Jong van de Consumentenbond. "Anders loop je de hele tijd op je telefoon te kijken. Op producten zelf is genoeg ruimte om alle voedingswaarden te vermelden, maar die ruimte wordt nu gebruikt voor schreeuwerige kleurtjes en logo's."

In een reactie aan NU.nl laat voorlichter van het Voedingscentrum Patricia Schutte weten dat de app geen vervanging is van de Vinkjes. "De app is aanvullend. Het is uitgebreider en kan helpen een betere keuze te maken."

Beperking

Volgens het Voedingscentrum is de app beter omdat de Vinkjes beperkt informatie weergeven. "Met de app is makkelijker toegang te krijgen tot de gezondheidsinformatie van een product. Bijvoorbeeld over gluten of gegevens over allergieën."

Schutte denkt niet dat met de komst van de app bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld ouderen, worden uitgesloten. "De vraag is hoe groot de groep is die de app niet kunnen gebruiken."

Stoplicht

De Consumentenbond pleit voor een 'stoplichtsysteem' zoals in Engeland wordt gehanteerd. Hiermee wordt direct duidelijk hoeveel vet, suiker en zout een product bevat. Maar het Voedingscentrum ziet in dat systeem niet de oplossing.

"Er is nog onvoldoende bekend of dat een betere keuze is. Daar zijn geen onderzoeken naar. Ik kan dus niet zeggen of het wel of niet een oplossing is", zegt Schutte.

De woorvoerder zegt dat er niet zomaar een nieuw keurmerk gekozen zal worden. "Wij zijn van mening dat als er een nieuw logo op productverpakkingen komt, het echt helder moet zijn. Het moet begrijpelijk voor de consument zijn en alle fabrikanten moeten er aan meedoen. Dat zijn de randvoorwaarden."

Wel geeft Schutte aan dat momenteel een commissie van deskundigen gaat kijken wat er gedaan moet worden aan onderzoek rondom gezondheidslogo's. Wanneer zij met een advies komen is nog niet bekend.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie