Consument hecht meeste waarde aan keurmerk dierenwelzijn

Bij zes op de tien Nederlanders speelt een keurmerk een rol wanneer zij een product kiezen. Aan keurmerken met betrekking tot dierenwelzijn wordt de meeste waarde gehecht.

Dit komt naar voren in de Smart Food Monitor van marktonderzoeksbureau Multiscope. Hiervoor werd een online panel bestaande uit 7.000 consumenten gevraagd naar voedsel gerelateerde onderwerpen.

Naast dierenwelzijn, dat door 60 procent van de respondenten werd benoemd als het belangrijkste keurmerk, wordt er ook vaak gekeken naar eerlijke handel (52 procent) en een natuur- en milieukenmerk (44 procent).

Over het algemeen vinden vrouwen keurmerken voor dierenwelzijn belangrijker dan mannen. Naar keurmerken over herkomst en kwaliteit wordt minder gekeken. Slechts 15 procent van de respondenten gaf aan dit van belang te vinden.

Betrouwbaar

Niet alle consumenten vinden keurmerken betrouwbaar. Ruim 30 procent is van mening dat ze ongeloofwaardig en onzin zijn. Ook verdenkt een op de vijf Nederlanders keurmerken ervan marketingtrucs te zijn om verkoop te stimuleren.

Voor een op de vier consumenten is de prijs van een product belangrijker dan een dergelijk kwaliteitslabel. Zij vinden producten met keurmerken (vaak) duurder. Ook komt naar voren dat ruim de helft van de consumenten die geen waarde hecht aan keurmerken zich gewoonweg niet bewust is dat het product een kwaliteitslabel bevat.

Lees meer over:
Tip de redactie