'Te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden ouderen'

Sommige thuisbezorgmaaltijden bevatten te veel bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van Nutrilab, in opdracht van Omroep MAX. De bevindingen zijn zorgelijk, omdat de maaltijden vaak zijn bestemd voor oudere mensen, die door hun vaak zwakke gezondheid vatbaarder zijn voor ziekte.

Nutrilab onderzocht zowel een gewone Hollandse als een vegetarische maaltijd van aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van Foodconnect werden ook diepvriesmaaltijden meegenomen. De onderzoekers keken zowel naar voedingswaarden als veiligheid en hielden de hygiënenorm voor de horeca aan. Bij vier van de veertien onderzochte maaltijden werden te veel bacteriën gevonden.

Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En één op de zeven geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram.

De verdere resultaten van de test worden woensdagavond bekendgemaakt in het MAX-tv-programma Meldpunt om 19.20 uur op NPO 2.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie