Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil een einde maken aan de vinkjes op verpakkingen van voedingsmiddelen waarmee mensen kunnen zien of een product past bij een gezonde levensstijl.

Op 4 oktober werd al bekend dat de minister het Voedingscentrum een app liet ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en voedingswaarde van producten, maar toen zei de minister pas later in het najaar met een beslissing over de vinkjes te komen.

Nu heeft ze besloten het 'ik kies bewust'-vinkje en logo geheel te verwijderen. De app kan volgens de minister beter toegespitst worden op individuele gebruikers. "De een is allergisch, de ander diabeet en een derde wil wat doen aan zijn hoge bloeddruk. De app kan rekening houden met alle persoonlijke voorkeuren en beperkingen."

Bewuste keuze

Het doel van de app is objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken uit de supermarktschap. De bedoeling is dat mensen zo in één oogopslag zien of een product bijvoorbeeld gluten, veel calorieën of vet bevat.

Momenteel investeert het bedrijfsleven in een kwaliteitsverbetering van productinformatie in een centrale database. De informatie die hieruit naar voren komt, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de app.