Aantal voedingskeurmerken wordt sterk teruggedrongen

Het aantal voedingskeurmerken in Nederland wordt teruggedrongen van negentig naar dertien. De nieuwe ordening moet zorgen voor meer transparantie en betrouwbaarheid bij consumenten.   

Ook bedrijven moeten met de nieuwe ordening beter geholpen zijn bij het maken van keuzes als producent, inkoper of verkoper van voedsel.

De dertien keurmerken zijn sinds zaterdag te vinden op keurmerkenwijzer.nl. Het gaat onder meer om Beter Leven, Demeter, EKO en Fairtrade.

Twee van de dertien zijn buitenlandse merken, één uit Duitsland (Naturland biologische vis) en één uit Zweden (KRAV).

Ondernemen

Voorlichtingsinstantie Milieu Centraal heeft voor het ministerie van Economische Zaken het mes gezet in het aantal keurmerken.

Bij de toets die de merken hebben moeten doorstaan, is gekeken naar het duurzaamheidsniveau, transparantie en hoe goed de toekenning van de merken en logo's wordt gecontroleerd.

Milieu Centraal pleit voor meer samenwerking tussen bedrijven. "Het zou mooi zijn wanneer bedrijven en organisaties meer samenwerken en zich vaker aansluiten bij de top van de keurmerken, voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen. Een grote bekendheid van de topkeurmerken is hierbij van belang", zegt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

NUwerk

Tip de redactie