Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zalm

'Helft minder omega-3 in kweekzalm dan vijf jaar geleden'

Kweekzalm is niet meer zo gezond als vijf jaar geleden: de hoeveelheid omega-3 blijkt te zijn gehalveerd. De oorzaak ligt bij de kwekerijen. 
Door NU.nl

Onderzoekers van de Universiteit van Stirling hebben dit ontdekt, schrijft de BBC. "Ongeveer vijf jaar geleden bevatte 130 gram Atlantische zalm ongeveer 3,5 gram omega-3-vetzuren", vertelt onderzoeker Douglas Tocher. "Dit is de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid."

"Nu is de hoeveelheid omega-3 in dezelfde hoeveelheid zalm gehalveerd. In plaats van één portie kweekzalm moeten we tegenwoordig twee keer zoveel eten om genoeg omega-3 binnen te krijgen", aldus Tocher.

Omega-3-zuren zijn onverzadigde vetzuren die de hersenontwikkeling bevorderen en helpen tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en reuma.

Dieet

Om overbevissing in de oceanen tegen te gaan, veranderden viskwekers het dieet van de zalmen. Het voer bestaat voor nog maar 20 procent uit vis, de rest is plantaardig voedsel. Vijf jaar geleden bestond tachtig procent van het voer dat de kweekzalmen kregen uit in het wild gevangen vissen met veel omega-3. 

Tocher stelt dat we nog steeds zalm moeten blijven eten. "Het is de beste manier om omega-3 binnen te krijgen. Alle andere vissen bevatten minder omega-3."


Lees meer over:

Gezondheidzalm

Aanbevolen artikelen