Europees Parlement wil strengere regels voor voedselverpakkingen

Vanwege mogelijke gezondheidsschade moeten er strengere regels komen voor kartonnen of papieren voedselverpakkingen. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement riep donderdag in Straatsburg op tot actie.

Uit onderzoek blijkt dat inkt in kringloopkarton of chemicaliën die in aanraking komen met voedingswaren mensen ziek kunnen maken. Voor bijvoorbeeld plastic gelden wel EU-regels, maar voor ander verpakkingsmateriaal verschilt de regelgeving per lidstaat. Dat geldt behalve voor karton ook voor vernissen en coatings op keukengerei.

Het is beter voor consumenten, bedrijven en overheden om dit gelijk te trekken, vindt het parlement. "Voedselveiligheid moet in de hele EU hetzelfde zijn", klonk het.

"Verpakkingen van hagelslag, rijst en andere voeding lekken soms kankerverwekkende stoffen", aldus EU-parlementariër Annie Schreijer (CDA). "We moeten voorkomen dat de inkten en minerale oliën in het voedsel komen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een verbod hierop in voedselverpakkingsmaterialen."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie