Ambachtelijk ijs wordt volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lang niet altijd volgens hygiëne-eisen gemaakt. De NVWA onderzocht afgelopen zomer 218 ijssalons op hygiëne.

37 van de onderzochte salons hielden zich niet aan de eisen. Bij zes was er sprake van ernstige overtredingen. De NVWA schrijft dat het ijs bij één salon te veel ziekmakende micro-organismen bevatte.

In de periode mei-augustus onderzocht de autoriteit de ijssalons op verschillende onderdelen. Zo werd gekeken of het ijs op de juiste temperatuur werd bewaard, of de ruimte waarin het ijs wordt bereid schoon was en of er geen sporen van ongedierte aanwezig was.

Daarnaast werden er 309 ijsmonsters genomen om te kijken of het ijs de ziekmakende micro-organismen bevatte.

17 procent van de salons kreeg een boete of een schriftelijke waarschuwing. De meeste fouten werden gemaakt met de temperatuur, de bewaarfase en de manier van presenteren.

Het schoonhouden van bestek en de bereidingsruimte bleek regelmatig een probleem. Zo werden er in enkele gevallen muizenkeutels en vliegen aangetroffen zonder dat de ijssaloneigenaar daar iets aan deed.