RTL Nieuws heeft de lijst met de veertien 'vieze' restaurants gepubliceerd. Eerder had een rechter daar toestemming voor gegeven nadat de horecabedrijven bezwaar hadden gemaakt tegen een mogelijke publicatie.

Eind augustus spanden veertien Chinese restaurants een kort geding aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die verouderde inspectierapporten over de keukens van de restaurants wilde openbaren.

De informatie is gebaseerd op rapporten die tot november 2015 geldig waren. Het is dus goed mogelijk dat de hygiënische situatie in de betreffende restaurants sindsdien veranderd is.

Eerder maakte RTL Nieuws een lijst met 172 restaurants openbaar, die onder verscherpt toezicht zouden staan vanwege hun onhygiënische aard. De NVWA meldt dat er onder meer muizenplagen zijn in de keukens. De restaurants spanden het geding aan omdat de publicatie hen onnodig zou beschadigen. 

De rechter oordeelde begin september dat belang van een transparante overheid groter is dan het feit dat de restaurants schade lijden vanwege de publicatie. RTL Nieuws heeft volgens de rechter op een correcte manier bericht.