'Duurzame vis niet altijd makkelijk vindbaar bij grote supermarkten'

Bij de grootste twee supermarkten Albert Heijn en Jumbo is het lastig om duurzame tonijn en garnalen te vinden. Met onder meer haring, mosselen en kabeljauw is het wel goed gesteld.

Dat zegt de organisatie Natuur & Milieu in haar onderzoek Visbenchmark 2016. Hiervoor werden in elke categorie vis de tien meest gekochte producten bij Albert Heijn en Jumbo onderzocht op milieuvriendelijkheid, biodiversiteit en mensenrechten.

De garnalen van beide grootgrutters scoren het slechtst. Ook tonijn en in mindere mate zalm zijn vaak slecht voor mens en milieu. Ook als deze producten voorzien zijn van een MSC- (wilde vangst) of ASC-keurmerk (kweekvis) is er vaak alsnog sprake van schadelijke effecten.

"Met de tonijnpopulatie gaat het nog steeds niet goed. De kweek van garnalen veroorzaakt vervuiling en schade aan ecosystemen. Daarnaast bestaat er bij garnalen een groot risico op forse schending van mensenrechten", leest het rapport.

Haring en mosselen

Natuur & Milieu raadt aan om voor haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks te kiezen. Deze producten zijn bij de twee marktleiders meestal een duurzame keuze.

Dit stemt de organisatie positief over de ontwikkelingen. "Deze resultaten zijn goed nieuws voor consument en voor het milieu", aldus een woordvoerder. Natuur & Milieu roept Albert Heijn en Jumbo wel op om ook de rest van het assortiment snel te vervangen door duurzame varianten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

NUwerk

Tip de redactie