Kalfsvleesmerk Vitel-oké wint Liegebeestprijs Wakker Dier

Het kalfsvleesmerk Vitel-oké is gekozen tot Liegebeest 2016. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier misleidt het bedrijf consumenten met zogenaamd "uiterst diervriendelijk geproduceerd" kalfsvlees.

In werkelijkheid worden de kalfjes veel te vroeg van hun moeder gescheiden en moeten ze hun leven slijten in een dichte stal zonder stro, stelt de actiegroep woensdag.

Lidl ontsnapte op het nippertje aan de hoofdprijs. De supermarktketen kreeg de meeste stemmen voor mooie praatjes over hun nieuwe kip, terwijl het om een "plofkip" gaat. Maar omdat Lidl vorige week bekendmaakte te stoppen met dit ras, trok Wakker Dier de keten terug uit de verkiezing.

Bierbommetjes

De "Bierbommetjes" van Unox werden nipt tweede dit jaar. Volgens Wakker Dier hebben de kleine knakworstjes geen Beter Leven-keurmerk, terwijl ze door Unox wel worden gekwalificeerd als "100% kwaliteitsvlees".

Zuivelmerk Den Eelder staat op de derde plaats. Den Eelder noemt zichzelf "het beste voor mens & dier", terwijl het onder andere pasgeboren kalfjes scheidt van hun moeder. Daarna volgt de vis tilapia van The Sea & We, te koop bij Sligro. Op de verpakking staat dat de tilapia wordt gekweekt met "het grootste respect" voor de vis, terwijl ze "na een slecht leven in overvolle kweekvijvers onverdoofd worden geslacht."

De Liegebeest is een jaarlijkse schandpaalprijs voor meest misleidende product of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Volgens Wakker Dier misleiden mooie plaatjes en leuzen de consument tot het aankopen van schone schijn, ten koste van producten die wel diervriendelijker zijn.

Vorig jaar "won" restaurantketen KFC de prijs omdat de fastfoodgigant het publiek zou misleiden, met slogans als "don't worry, eat happy".

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie