Voedselfraude vindt in Nederland nog steeds op grote schaal plaats. Bij een op de vijf door de Consumentenbond onderzochte levensmiddelen wordt de consument misleid en koopt men niet wat het etiket of de productnaam vertelt. 

De Consumentenbond onderzocht in totaal 156 producten op echtheid en bij 33 van die producten werden afwijkingen geconstateerd. 

Veelvoorkomende fraude is het vervangen van ingrediënten door minderwaardige of goedkopere vervangers. Zo blijkt bijna de helft van het verkochte lamsvlees niet wat het belooft te zijn. 

Voor het onderzoek op lamsvlees werden tien lamscurries, tien porties lamsgehakt en tien keer lamsshoarma of -kebab bekeken. In veertien van de dertig onderzochte lamsvleesproducten blijkt niet alleen lamsvlees te zitten. Zes keer zat er zelfs geen spoor van lamsvlees in het product en werd rund of kalkoen in plaats van lam gebruikt. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook tenminste veertig procent ander vlees.

Olijfolie

Bij twaalf van de achttien onderzochte flessen 'extra vergine' olijfolie (olijfolie van de eerste persing) kan de olie niet als 'extra vergine' worden geclassificeerd.

In elf gevallen kan met behulp van de analyses niet geconcludeerd worden dat de herkomst van de olijfolie zoals die op het etiket staat correct is. Er zijn bijvoorveeld sterke aanwijzingen dat ten minste een deel van het product bestaat uit olijfolie uit Tunesië, terwijl op het etiket wordt gemeld dat de olie uit Europa komt. 

Mindere kwaliteit

Bart Combée, directeur Consumentenbond, zegt over de resultaten: "Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar iets krijgt wat geen lamsvlees bevat. Of je koopt extra vergine olijfolie of manukahoning, maar wordt afgescheept met producten van veel mindere kwaliteit."

"Ons onderzoek toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden."

Andere producten waarbij de Consumentenbond afwijkingen vaststelde zijn manukahoning (vijfig procent afwijkend), oregano (elf procent afwijkend) en kabeljauw (drie procent afwijkend). 

Panelonderzoek

Naast een laboratoriumonderzoek vroeg de Consumentenbond ruim duizend consumenten naar hun mening over voedselfraude. Tweederde van de ondervraagden stelt zich zorgen te maken over voedselfraude. Consumenten denken dat betere en frequentere controles in combinatie met strengere regelgeving kunnen helpen bij het aanpakken van voedselfraude.

Paardenvleesaffaire

Een bekend voedselschandaal is de paardenvleesaffaire van 2013. In onder andere diepvrieslasagnes en 'rundvlees’-hamburgers bleek paardenvlees verwerkt te zijn. Andere voorbeelden van voedselfraude die recent in het nieuws waren, zijn 'biologische’ eieren die niet biologisch bleken en goedkope vissoorten die als duurdere soorten werden verkocht.