Het WK Chinees koken is naast een wedstrijd, vooral een moment om van de verschillende Chinese kookwijzes te leren, zegt chefkok en deelnemer Edwin Vinke. Het is voor het eerst dat het evenement buiten Azië wordt gehouden.

"Het is allemaal voor de fun en het gaat erom dat we van elkaar kunnen leren en een leuk evenement kunnen neerzetten", zegt Vinke bij NPO Radio 1.

Zelf gaat de kok van De Kromme Watergang aan de slag met Zeeuwse schelpjes. "Dat gaan we combineren met incourante delen, denk aan kippenkontjes, varkenspootjes, beenmerg. Daar zijn die jongens in China heel sterk in."

De Chinezen hebben volgens Vinke een andere bereiding van eten dan in Nederland. "De technieken die zij gebruiken zijn compleet anders dan hoe wij iets doen, denk aan snijtechniek of het garen. Daar gaan wij ook weer van leren."

"Ze maken ook veel gebruik van een wok. Hoe bereiden ze daarin dingen? Het is interessant om te zien welke kruiden en specerijen zij gebruiken."

Medailles

Vanuit heel de wereld komen topkoks voor deze kampioenschappen naar Nederland toe. Het achtste WK wordt gehouden van maandag tot en met woensdag in Ahoy Rotterdam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam opende de wedstrijd maandag.

Nederland won op het vorige WK in Singapore twee gouden medailles.

De kok weet niet hoe het komt dat Nederlanders uitblinken in de Chinese keuken. "De Chinezen zijn natuurlijk al lang hier in Nederland. En we hebben hier zoveel mooie producten. Dat wordt weleens onderschat", aldus Vinke.