Alcohol zorgt ervoor dat mensen zich socialer opstellen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Basel. Wetenschappers ontdekten dat alcohol empathie verhoogt, seksuele remmingen vermindert en ertoe aanzet om gezelschap van anderen op te zoeken. 

"Het onderzoek bevestigt wat velen al langer wisten, namelijk dat gematigd gebruik van alcohol mensen vrolijker en socialer maakt, en minder geremd om over te gaan tot seksuele activiteiten", zegt Professor Wim van den Brink van de Vrije Universiteit Amsterdam tegen De Standaard

"Hoewel veel mensen het effect van alcohol op hun gedrag zelf al vaststelden, zijn er weinig wetenschappelijke gegevens over de effecten op het verwerken van sociaal-emotionele informatie", zegt professor en onderzoeksleider Matthias Liechti van de Universiteit van Bazel. 

Empathie

Aan de studie deden dertig mannen en dertig vrouwen mee, allemaal tussen de achttien en vijftig jaar. De ene helft dronk een halve liter bier, de andere helft kreeg non-alcoholisch bier voorgeschoteld. Vervolgens maakten de deelnemers verschillende testen om empathie, gezichtsherkenning en seksuele opwinding te toetsen. Hieruit bleek dat de deelnemers na een glas alcohol sneller vrolijke gezichten herkennen en meer empathie tonen. 

Seksuele remming

Beide groepen kregen tijdens het onderzoek seksueel expliciete beelden te zien. Deze werden aangenamer bevonden door de groep die alcohol dronk dan door de deelnemers die alcoholvrij bier nuttigden. Onderzoekers concluderen hieruit dat seksuele remmingen eerder wegvallen door alcoholgebruik. 

De effecten van alcohol zijn volgens het onderzoek groter bij vrouwen dan bij mannen. Volgens Van den Brink kan dit onder andere komen door verschillende tolerantieniveaus en spelen andere gezondheidsfactoren mee.