Het Deense restaurant Noma, meerdere malen verkozen tot beste restaurant ter wereld, gaat een tijdelijke nieuwe locatie openen in Zuid- of Midden-Amerika.

Het restaurant, dat een vaste locatie heeft in Kopenhagen, gaat waarschijnlijk volgend jaar in maart, april, mei en juni open, meldt Noma-oprichter en chefkok René Redzepi aan NU.nl. De exacte locatie wil hij nog niet onthullen.

"Het is niet alleen een geweldige professionele uitdaging, waarmee ik leer over eten, het is ook een persoonlijke uitdaging", zegt de chefkok bij de première van de documentaire Ants on a Shrimp.

"Naar een andere plek gaan, met andere mensen die op een andere manier naar het leven kijken en daar eten en praten en over de maatschappij, verandert je."

Eerder opende Noma onder meer een tijdelijke vestiging in Tokio en AustraliëAnts on a Shrimp gaat over de locatie in Tokio. 

Takken

Op beide locaties ging de kok net zo te werk als in zijn restaurant in Kopenhagen. Hij gebruikte lokale ingrediënten en trok de natuur in voor eetbare takken, bladeren, insecten en andere voedselbronnen voor in zijn gerechten. Ook op de nieuwe locatie gaat de chefkok zo werken.

De kans dat zijn restaurant ook naar Nederland komt acht Redzepi zeer klein. "Ik hou ervan om naar Nederland te komen, daar gaat het niet om. Maar voor Noma wil ik niet naar plekken die je te veel aan thuis doen denken."