Voedselverspilling in Nederland nog altijd hoger dan gepland

De doelstelling van de overheid om voedselverspilling met 20 procent terug te dringen, is niet gehaald. Nederlanders gooien jaarlijks per persoon nog steeds gemiddeld 135 kilogram voedsel weg. 

In totaal komt dit neer op een voedselverspilling van ongeveer 2 miljard kilo per jaar.

Veel Nederlanders gooien eten weg wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is. Onderzoeker Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit zegt tegen NOS dat dit niet altijd noodzakelijk is, omdat deze datum in de meeste gevallen alleen een kwaliteitsgarantie van de producent aangeeft. 

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil onderzoeken of de regelgeving van de houdbaarheidsdatum op bepaalde producten versoepeld kan worden. Ook vraagt hij supermarkten meer kleine verpakkingen aan te bieden. Volgens hem worden consumenten nu vaak gedwongen om eten in (te) grote verpakkingen te kopen. 

Impulsaankopen

Daarnaast kan voedselverspilling volgens hem teruggedrongen worden als consumenten minder impulsaankopen doen die vervolgens vaak in de vuilnisbak belanden. Uit onderzoek blijkt dat consumenten die met een boodschappenlijst boodschappen doen, minder impulsaankopen doen en daardoor minder weggooien.

Om de verspilling terug te dringen is het noodzakelijk dat Nederlanders het probleem van het weggooien van voedsel inzien. "Mensen zien voedselverspilling nog altijd niet als een groot probleem", aldus Timmermans. "Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het meest ingewikkelde deel van het probleem."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie