Bierbrouwer AB InBev wil in 2025 zo'n 20 procent van al het in België verkochte bier alcoholvrij maken. AB Inbev hoopt op die manier de verkoop van bier aan te wakkeren. 

Alle merken van het concern moeten uiteindelijk een alcoholvrije variant krijgen, zegt directeur van het concern in West-Europa Jean-Jacques Velkeniers in de Belgische krant De Tijd

AB InBev is onder andere de producent van Jupiler Blue, Jupiler N.A. en Hoegaarden Radler. Maar in België zijn deze biervarianten met minder alcohol niet heel populair, waar de producten in andere landen echt een trend zijn. "In Spanje bevat 18 procent van het bier dat wordt verkocht weinig of geen alcohol", concludeert Velkeniers. 

In Nederland stijgt de populariteit van alcoholvrij bier gestaag. In 2015 werd bijna 35 procent meer bier zonder of met weinig alcohol geconsumeerd dan een jaar eerder. De totale consumptie lag toen op 26 miljoen liter bier.

Generatieverschil

Velkeniers ziet een verschil tussen jonge en oudere alcoholgebruikers. "De huidige jongeren gaan verantwoorder met alcohol om. Toen ik jong was, werd alcoholvrij bier weggelachen, maar dat is niet meer zo."

Hij hoopt dat bieren met weinig of geen alcohol gaan zorgen voor een stijging in de winst van het bierconcern. Toch verzekert hij dat AB InBev "geen frisdrankbedrijf" wordt.