Stichting Ik Kies Bewust heeft aan minister Schippers het advies gegeven het blauwe Vinkje af te schaffen. Het voedselkeuzelogo kwam in opspraak nadat de Consumentenbond eerder dit jaar officieel bezwaar maakte tegen het Vinkje.

De Consumentenbond kwam daarom in maart 2016 met de campagne 'Weg met het Vinkje'. De organisatie vond het voedselkeuzelogo misleidend.

Zowel het blauwe als het groene logo geeft een indicatie of een product in een bepaalde groep een relatief gezonde samenstelling heeft. De groene variant ('gezondere keuze') is voor producten binnen de Schijf van Vijf. Het blauwe Vinkje ('bewuste keuze') is bestemd voor alle overige producten.

In praktijk komt het voor dat de logo's toegekend worden aan producten die helemaal niet gezond zijn.

Stichting Ik Kies Bewust is van plan ook de groene variant aan te passen. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk.

Hervormen

De Consumentenbond vindt het positief dat de Stichting het Vinkje fundamenteel wil hervormen. De organisatie wil echter wel een concrete verbetering zien.

"In de verdere uitwerking vinden wij het van belang dat er niet, bij het toewerken naar productverbetering, een nieuw misleidend logo in het leven wordt geroepen. En we willen niet dat het streven naar internationale standaarden, wat op zich begrijpelijk is, nieuwe slappe normen voortbrengt", aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée.

De organisatie pleit voor een systeem als in Groot-Brittannië. Daar wordt met een verkeerslichtensysteem gewerkt waardoor consumenten gemakkelijker kunnen zien hoeveel suiker, zout en (onverzadigd) vet in een product zitten.