Twee op de vijf van de Nederlandse sterrenrestaurants hebben sinds 2012 een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De meest voorkomende misstanden waren ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens.

Dat blijkt uit onderzoek van de redactie datajournalistiek van KRO-NCRV dat dinsdagochtend werd gepresenteerd in het NPO 1-radioprogramma De Ochtend

Nederland heeft 107 restaurants die één of meerdere Michelinsterren mogen voeren. Sinds 2012 heeft de NVWA 133 keuringen uitgevoerd bij 79 van die restaurants. Deze bezoeken worden niet van tevoren aangekondigd bij de eigenaar. De namen van gecontroleerde restaurants houdt de NVWA anoniem.
 
Bij dertig restaurants was volgens de NVWA alles op orde, maar bij achttien zaken werden kleine fouten ontdekt en 31 gelegenheden kregen een officiële waarschuwing. Na een waarschuwing krijgt de horeca-eigenaar de kans om de misstanden op orde te krijgen. Bij een tweede keuring moeten deze punten opgelost zijn. In de meeste gevallen draait de restauranteigenaar op voor de kosten van de herkeuring.

Muizen

Twee restaurants kregen na een keuring direct een boete. Bij één sterrenrestaurant knaagden muizen aan het brood dat voor consumptie bedoeld was en werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. In het andere geval was drie liter bouillon over de datum geraakt.