Barbecuesauzen bestaan voor een kwart tot een derde uit suiker. Gemiddeld zitten er zeven suikerklontjes in honderd milliliter saus.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van foodwatch onder 42 sauzen uit vijf grote supermarkten. 

Het meeste suiker zit in Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: 48,2 gram suiker per 100 ml. Dat zijn twaalf suikerklontjes.

Voedselwaakhond foodwatch vindt dat de overheid meer moet doen om "de overdaad aan suiker in producten" aan te pakken. "Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument", aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Veel te veel suiker

"De voedingsindustrie voegt vrijwel overal veel suiker aan toe, zoals sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren. Op die manier krijgen consumenten ongemerkt veel te veel suiker binnen", zegt Van de Wouw. Deze verborgen suikers zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie.

De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten, gaan foodwatch niet ver genoeg. "Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in in dit geval in het suikergehalte'", aldus Van de Wouw.

Supermarktketen Albert Heijn liet begin deze maand weten nog dit jaar het suikergehalte te verlagen van honderd producten van het eigen merk.