Albert Heijn en Jumbo gaan zich hard maken voor het terugdringen van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van aardappelen, groente en fruit in Nederland. 

Ze hebben daarover afspraken gemaakt, Jumbo met Greenpeace en Albert Heijn met Natuur & Milieu, zo meldden de vier organisaties donderdag.

Ook komt er meer biologisch geteelde groente en fruit in de schappen van Albert Heijn, zo luidt de afspraak tussen de supermarkt en Natuur & Milieu die donderdag bekend is gemaakt.

Albert Heijn heeft beloofd het groente- en fruitschap te verduurzamen. Onderdeel daarvan vormt het aanpakken van 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu. Nederlandse tuinders en fruitkwekers die werken voor AH, mogen dat landbouwgif na 2018 niet meer gebruiken. Sommige bestrijdingsmiddelen op groente en fruit veroorzaken sterfte bij bijen en bij andere bestuivende insecten.

Samen kijken beide partijen naar de vraag welke bestrijdingsmiddelen wel en niet gebruikt mogen worden. Daarop vindt bij de telers onafhankelijke controle plaats.