Stichting Ik Kies Bewust laat kindermarketing niet meer toe op de verpakking van producten met het blauwe Vinkje. Op de verpakkingen van producten met het groene Vinkje is zulke marketing nog wel toegestaan.

Volgens de Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding, onder meer bestaand uit Foodwatch, de Consumentenbond en de Hartstichting, zal de voedingsmiddelenindustrie het advies van de stichting opvolgen. De regeling gaat per 1 augustus in.

De alliantie verwacht en hoopt dat de Reclamecode voor Voedingsmiddelen wordt aangepast. "In de huidige code is nog volop ruimte voor de kindermarketing op de verpakking van bijvoorbeeld frisdrank, chips, koekjes en ijs."

De Consumentenbond laat in een reactie weten het liefst de Vinkjes "helemaal" te zien verdwijnen. Wel staat de bond positief tegenover de beslissing van de stichting Ik Kies Bewust.

PLUS

Ruim een week geleden kondigde supermarktketen PLUS aan te stoppen met kindermarketing van huismerkproducten. PLUS wil naar eigen zeggen stimuleren dat kinderen meer gezonde tussendoortjes gaan eten. De keten gaat ook haar leveranciers vragen om de verpakkingen van producten met kindermarketing aan te passen.

Omstreden

Sinds het 'Vinkje' in 2006 werd ingevoerd door de stichting Ik Kies Bewust is het logo omstreden. Zowel het groene als het blauwe vinkje betekenen dat een product in een bepaalde groep een relatief gezondere samenstelling heeft.

De groene variant ('gezondere keuze') is voor producten binnen de Schijf van Vijf. Het blauwe vinkje ('bewuste keuze') is bestemd voor alle overige producten.

De Consumentenbond vindt de vinkjes misleidend. Ze worden soms toegekend aan producten die helemaal niet gezond zijn. Zo kan een blauw vinkje staan op bepaalde soorten chips of popcorn die minder ongezond zijn dan andere soorten.