Opnieuw vervuilende stoffen aangetroffen in voedsel supermarkten

Voedselwaakhond Foodwatch heeft opnieuw in huismerkproducten van supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl het gevaarlijke MOAH aangetroffen. De supermarkten werden eerder al door minister Edith Schippers opgeroepen om vervuiling van hun producten aan te pakken.

In 9 van de 12 geteste huismerkproducten van de supermarkten werd MOAH aangetroffen, voornamelijk in pasta's als macaroni en tagliatelle. Daarnaast bleek in de geteste spaghetti's van Jumbo en Albert Heijn ook de stof MOSH te zijn gevonden.

MOAH-resten kunnen terechtkomen in gerecyclede verpakkingen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de minerale olie ervan kankerverwekkend en mutageen te zijn. De stof MOSH kan mogelijk weefselschade veroorzaken.

Een test van een half jaar geleden van de voedselwaakhond liet ook al zien dat er vervuilde huismerkproducten in de winkelschappen liggen. Ze zijn kritisch op de aanpak van supermarkten om deze vervuiling tegen te gaan. De huismerkproducten van de supermarkten werden in een laboratorium onderzocht.

Schippers

Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) liet eerder weten dat de voedingsindustrie nog geen "adequate beheersing" van de vervuiling heeft bereikt.

"Het is aan de industrie om materiaalhergebruik te combineren met gelijktijdige garanties voor de voedselveiligheid", aldus de minister. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) werd door de minister aangesproken op hun verantwoordelijkheid. "Zij heeft aangegeven hierop actie te ondernemen."

Foodwatch vindt dat bedrijven nog onvoldoende maatregelen nemen tegen de vervuilende verpakkingen en wil dat de overheid het gebruik van beschermende verpakkingen per direct verplicht.

Lees meer over:
Tip de redactie