Franse winkeliers mogen vanaf vrijdag geen plastic tasjes meer aan klanten meegeven. Frankrijk heeft daartoe een nieuwe wet ingevoerd die op vrijdag 1 juli is ingegaan.

De wet is van toepassing op dunne plastic tasjes die bij onder meer supermarkten, gemakswinkels en tankstations worden meegegeven, meldt The Local.

Stevigere tasjes die geschikt voor hergebruik zijn zoals bij kledingwinkels worden weggegeven, blijven toegestaan. In de wet staan ook plannen om nieuwe, recyclebare tasjes te ontwikkelen van biomaterialen.

De maatregel is bedoeld om natuurvervuiling te bestrijden. Zo belanden veel tasjes in de zee, waar ze dier en natuur bedreigen. Volgens de Franse overheid eindigen 8 miljard van de 17 miljard plastic tasjes uit Franse winkels in de natuur.

Kanttekeningen

Er worden verschillende kanttekeningen bij het Franse plastictasjesverbod gesteld. Zo blijven veel winkels zitten met partijen tasjes die ze nu niet meer mogen weggeven. Ook zou de maatregel veel banen kunnen gaan kosten.

In Nederland is het sinds 1 januari verboden voor winkeliers om plastic tasjes gratis weg te geven. Veel winkeliers rekenen er nu een kleine vergoeding voor.

In Engeland wordt sinds oktober vorig jaar 7 eurocent geheven op plastic tasjes.