In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Deskundigen hebben dinsdag monsters genomen in de besmette gebieden. De NVWA test sinds oktober 2015 elke week op TTX.

Er waren toen aanwijzingen dat de giftige stof mogelijk in de mossel- en oesterbanken voorkwam. Pas recent werd het gevaarlijke goedje daadwerkelijk aangetroffen.

De vondst van TTX komt voor de mosselbranche op een ongelegen moment. Woensdag is de feestelijke start van het mosselseizoen.

Veilig

Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. "Ze worden getest voordat ze in de handel komen."

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg. Wie 400 gram besmette mosselen eet kan al behoorlijk ziek worden, weet de NVWA.

Tetrodotoxine is wateroplosbaar, meldt de NVWA. De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde ook weer snel kan verdwijnen.