Het voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz gaat uit voorzorg een beschermende coating aanbrengen in de verpakkingen van de producten Brinta en Dora Pasta (Honig).

De huidige gerecyclede kartonnen verpakkingen laten "in sommige gevallen" kleine hoeveelheden minerale olie doorlekken naar de inhoud van de verpakking.

"Er is tot nu toe onvoldoende bekend over de mogelijke effecten op de gezondheid van minuscule hoeveelheden minerale olie die soms in voedingsmiddelen worden aangetroffen", aldus de fabrikant. Volgens eigen onderzoek van Kraft Heinz vallen de gemeten waardes wel binnen de wettelijke limieten.

De nieuwe verpakkingen, die naar verwachting na de zomer gereed zijn, moeten een een plastic binnenlaag krijgen.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat een groot deel van alledaagse voeding in Nederland - zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag - vervuild is met minerale oliën.

"Wij zijn blij dat Heinz nu toch de zorgen over de gevaarlijke minerale oliën in voedsel erkent, nadat Foodwatch tot tweemaal hoge gehalten minerale oliën in Brinta en Honig Dora pasta vond en minister Schippers erkende dat bepaalde minerale oliën inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn", zegt de organisatie.

Foodwatch zegt echter niet te begrijpen waarom Heinz de maatregelen slechts neemt voor de twee producten die Foodwatch heeft getest.

De organisatie vindt dat de beoordeling van de andere producten van het bedrijf - die mogelijk ook zijn vervuild - op de lange baan wordt geschoven. "Ook blijven de vervuilde producten deze zomer in de schappen, waar uit oogpunt van de gezondheid van haar klanten, producent Heinz deze producten uit de schappen zou moeten halen."