De omzet uit de verkoop van brood in supermarkten is in de eerste vier maanden van 2016 gestegen met 2 procent. Het is de eerste stijging in de omzet van brood sinds 2012.

Directeur van Marktonderzoeker IRI, Sjanny van Beekveld, noemt deze stijging bij de NOS "opmerkelijk". "Het effect van boeken als Broodbuik (waarin het gebruik van tarwe wordt afgeraden, red.) lijkt uitgewerkt. In de nieuwste Schijf van Vijf komt brood ook weer positief naar voren."

Supermarkten die steeds meer inzetten op verse producten spelen volgens marktonderzoeker GfK ook mee. "In veel supermarkten staan ze tot laat in de middag nog vers brood en broodjes af te bakken. Dat is erg goed voor de verkoop."

In supermarkten wordt zo'n 80 procent van al het brood verkocht in Nederland. De rest wordt verkocht bij weekmarkten en bij traditionele bakkers.

In de Verenigde Staten werd jarenlang campagne gevoerd om minder tarwe te eten. Deze trend kwam een aantal jaren geleden ook naar Nederland, waardoor lange tijd minder brood werd verkocht.