Het Europese Parlement vindt dat energiedranken geen gezondheidsclaims mogen gebruiken op hun producten, omdat er veel suiker en cafeïne in de producten zit. 

Met een resolutie waar woensdag over wordt gestemd hoopt het Parlement te voorkomen dat de frisdranken de claims mogen gebruiken.

Dat schrijft het AD woensdag. De Deense sociaaldemocratische Christel Schaldemose noemt het idee van Brussel om gezondheidsclaims door de energiedranken toe te staan "een idioot plan".

"Juist jongeren consumeren veel van die drankjes en één op de drie jongeren consumeren veel van die drankjes. Één op de drie 11-jarigen kampt nu al met overgewicht. De Europese Commissie speelt met de gezondheid van onze jeugd", aldus Schaldemose.

Ze vindt dat de energiedranken niet moeten stellen in hun gezondheidsclaims dat het drinken ervan leidt tot betere schoolprestaties.

Sinds 2006 hanteert de EU voorschriften voor het gebruik van gezondheidsclaims op voeding. De fabrikanten van de producten moeten wetenschappelijk kunnen aantonen dat hun claim klopt. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is verantwoordelijk voor de controle van deze informatie.