Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Weegschaal

'Vetarm dieet leidt niet altijd tot gewichtsverlies'

Het volgen van een vetarm dieet leidt niet tot een significante afname van het gewicht in vergelijking met een dieet zonder een beperkte calorie-inname, met gezonde vetten zoals noten en olijfolie.
Door NU.nl

Onderzoekers van de universiteit van Barcelona deden tussen 2003 en 2010 onderzoek onder 7.447 mensen bij elf Spaanse ziekenhuizen. De deelnemers waren tussen de 55 en 80 jaar oud.

De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

De deelnemers werden verdeeld in drie groepen met ieder een eigen dieet. Een van de groepen volgde een vetarm dieet. Ter vergelijking kregen de andere twee groepen een mediterraans dieet met een onbeperkte calorie-inname en veel olijfolie, en een ander mediterraans dieet met onbeperkte calorie-inname en veel noten.

Na vijf jaar werd bij alle groepen de gemiddelde verandering in het gewicht gemeten. De groep waarbij olijfolie een belangrijk onderdeel vormde van het dieet viel het meest af, gemiddeld 0,88 kilo.

De omvang van de taille nam bij alle groepen toe, het meeste bij de deelnemers die een vetarm dieet volgden.

Calorieën

Volgens onderzoeker Ramon Estruch beoordelen mensen hun voedsel niet altijd naar behoren. "Bij een focus op de hoeveelheid calorieën (en in het verlengde daarvan de hoeveelheid vet) om gewichtstoename te voorkomen, wordt niet gekeken naar de diverse psychologische effecten van verschillende soorten voedsel."

Daardoor zouden mensen sneller kiezen voor vetarme producten die vaak rijk zijn aan zetmeel en suikers, terwijl producten met gezonde vetten, zoals noten en plantaardige olie, als ongezond worden gezien.

Estruch hoopt dat het onderzoek eraan bijdraagt dat de focus op calorie-inname afneemt en meer komt te liggen op de kwaliteit van voedsel.

Aanbevolen artikelen